Drie oud-eredivisionisten maken kans op Ballon d’or Féminin 2019

25 oktober 2019 | 17.32 |

Het Franse tijdschrift France Football heeft maandagavond de twintig kanshebbers op de Ballon d’Or Féminin bekendgemaakt. Onder anderen Vivianne Miedema, Lieke Martens en Sari van Veenendaal maken kans op de prestigieuze prijs. De winnares van de Ballon d’Or van 2019, die op maandag 2 december wordt uitgereikt in Parijs, zal Ada Hegerberg, de eerste winnares van deze trofee, aflossen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de prestaties van het afgelopen seizoen van de drie vrouwen.

Sari van Veenendaal

Van Veenendaal kan terug blikken op een heel mooi jaar, de 28 jarige keepster maakte afgelopen seizoen de transfer naar Atletico Madrid. Met name haar prestaties bij de Oranje leeuwinnen zorgde ervoor dat ze gezien word als een van de beste keepsters op dit moment. Dit werd bevestigd nadat ze in september al uitgeroepen werd tot beste keepster van de wereld. Vaak was van Veenendaal een rots in de branding voor zowel haar oude werkgever Arsenal als de oranje leeuwinnen, daarom komt haar nominatie voor de Ballon d’or Féminin ook niet als verassing.

Lieke Martens

Voor Lieke Martens was 2019 met veel ups en downs. Met de oranje leeuwinnen werd net naast de wereldtitel gegrepen en bij FC Barcelona was ze bij veel goals betrokken. Echter eindigde het seizoen niet zoals ze had gehoopt. Op het WK kreeg Martens last van haar teen en dit liep uit tot een teenblessure. Hierdoor heeft Lieke geen wedstrijd meer gespeeld na het WK. De kans is daarom klein dat zij met de tweede editie van de Ballon d’or Féminin aan de haal gaat.

Vivianne Miedema

Miedema kende een van haar beste jaren als profvoetbalster. Bij Arsenal was Vivianne niet te stoppen en scoorde ze aan de lopende band. In de Engelse competitie scoorde Miedema gemiddeld meer dan 1,1 keer per wedstrijd. Bij de oranje leeuwinnen groeit Miedema steeds meer uit tot een ware legende. Met 65 doelpunten in 85 interlands is Vivianne Miedema topscorer aller tijden van het Nederlands vrouwenelftal. Door haar uitstekende prestaties uit het afgelopen jaar wordt Miedema gezien als één van de favoriete voor het winnen van deze prestigieuze prijs.

Het zal spannend blijven wie uiteindelijk de winnaar wordt van de Ballon d’or Féminin, het is in ieder geval wel mooi voor het Nederlandse vrouwenvoetbal dat er drie oud eredivisie speelsters genomineerd zijn voor deze prijs. Hopelijk kan het Nederlands voetbal deze stijgende lijn behouden.