FIFA heeft grootse plannen voor het vrouwenvoetbal

25 oktober 2019 | 18.20 |

Wereldbond FIFA heeft het WK, dat in 2021 wordt gehouden, toegewezen aan China. Dat heeft de FIFA-voorzitter Gianni Infantino bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Shanghai. Het WK zal plaatsvinden in de maanden juni en juli. Acht clubs uit Europa zullen deelnemen aan deze competitie.

“Dit is een historische beslissing voor het voetbal” zei Infantino over de keuze om het WK voor clubs in China te behouden. Het stelt de FIFA in staat om nieuwe inkomsten te genereren. Infantino maakt echter meteen duidelijk dat de nieuwe inkomsten die zullen binnenstromen, gebruikt zullen worden om te herinvesteren in het vrouwenvoetbal.

Wat dit WK voor clubteams zo bijzonder maakt, is dat het de eerste editie is van het nieuwe WK dat de FIFA heeft geïntroduceerd. Het WK bestaat voor nu uit slechts zeven clubs. Zowel de editie van dit als volgend jaar worden georganiseerd door Qatar. Het aantal clubs dat mag uitkomen voor het WK in China wordt met maar liefst 24 clubteams in een klap een stuk interessanter.

“Er is behoefte aan een competitie op topniveau”

Naast de mededeling dat het WK voor clubs in China wordt gespeeld, had de FIFA nog een ander belangrijk nieuwtje. Zo werd er door de wereldvoetbalbond bekend gemaakt dat de komende vier jaar een miljard euro geïnvesteerd wordt in het vrouwenvoetbal. De investering van een miljard dollar zal moeten worden uitgesmeerd over deze vier jaar. Dit vertelde FIFA-voorzitter Infantino op het FIFA-congres in Milaan.

Daarmee wordt het huidige budget van de fifa wordt door deze beslissing in een klap verdubbeld. Volgens de FIFA-voorzitter is dit het ideale moment om verteld uit te breiden. “Het WK in Frankrijk heeft het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau getild. Daarom moeten we verder bouwen”, aldus Infantino.

Het plan is dus mede het gevolg van het WK afgelopen zomer. Volgens Infantino was dit toernooi een groot succes. “Zo’n competitie op topniveau hadden we blijkbaar nodig”, zei de Zwitser. Met het extra geld dat door de FIFA beschikbaar is gesteld, wilt hij ervoor zorgen dat er ook een Nations League komt voor vrouwen. Van opgeven wilt hij niets weten. “Wij zullen de plannen net zo lang op de agenda houden tot ze zijn aangenomen.

Oranje Leeuwinnen genomineerden op de FIFA-gala

De FIFA-conferentie werd een dag voor het FIFA-gala gehouden. Bij het gala wordt maandagavond de prijs voor de Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt, de zogeheten FIFA’s Best.

Bondscoach Sarina Wiegman, trainer van de Oranje Leeuwinnen, maakt kans op de prijs voor de beste trainer in het vrouwenvoetbal. Het zou de tweede keer zijn dat ze de prijs binnensleept, nadat het haar eerder lukte in 2017. Ook Sari van Veendendaal zit bij de laatste genomineerden voor beste keepster van het jaar.