Hoe ziet de visie van de KNVB op het vrouwenvoetbal eruit?

14 december 2019 |  14:47 | Bron: KNVB

De KNVB heeft zaterdag voorafgaand aan de uitzwaai-interland Nederland – Australië in het Philips Stadion de visie op het vrouwenvoetbal in Nederland voor de periode 2018-2022 gepresenteerd. De visie sluit aan op de strategische agenda van de KNVB, waarvan het streven om meer vrouwen actief te krijgen in het voetbal een belangrijk onderdeel uitmaakt.

“Met het WK voor de deur staat het vrouwenvoetbal meer in de belangstelling dan ooit, dus dit is wat ons betreft een prachtig moment”, aldus Manager Vrouwenvoetbal Kirsten van de Ven. “We zijn er hartstikke trots op dat we met 158.000 voetballende vrouwen en meiden zijn uitgegroeid tot de bond met de meeste vrouwelijke leden. Vergeet niet dat het vrouwenvoetbal pas een kleine vijftig jaar onderdeel uitmaakt van de KNVB.”

Volgende stap

“Het is nu tijd voor de volgende stap. We willen de komende jaren nog meer en beter passende plekken voor spelers creëren en alles op alles zetten om ook vrouwen aan ons te binden in andere voetbalrollen, bijvoorbeeld als bestuurder, trainer en scheidsrechter. Of als supporter. Daar gaan we – en deze visie is hiervoor een eerste aanzet – met z’n allen de schouders onder zetten.”

De ambitie is dat vrouwen in 2022 op alle fronten verder geïntegreerd zijn en onvoorwaardelijk deel uitmaken van het voetbal. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt de komende jaren de focus gelegd op vijf speerpunten:

• Meer vrouwen in voetbal
  • Optimaal voetbalaanbod voor iedereen
  • Optimale topsportomgeving
  • Sterke Eredivisie Vrouwen
  • Samenwerking in het landschap.

Eredivisie Vrouwen

“Eén van de pijlers is het neerzetten van een sterkere Eredivisie Vrouwen”, vervolgt Van de Ven. “We hebben samen met de clubs de handen ineengeslagen, nadat de Coöperatie Eredivisie Vrouwen recent werd opgeheven. De Eredivisie Vrouwen bestaat nu twaalf jaar, de competitie heeft z’n waarde absoluut bewezen, maar we moeten en willen verder. Dat geldt zowel voor de clubs als voor ons als KNVB. De basis is een stabiele competitie met een topsportklimaat.

“En tegelijkertijd willen we de gegroeide commerciële waarde en potentie die je al ziet bij de OranjeLeeuwinnen, doortrekken naar de Eredivisie Vrouwen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de Eredivisie op allerlei fronten een impuls gaat geven en we, zowel sportief als commercieel, de volgende stap kunnen gaan zetten. De Eredivisie is een podium waar jonge meiden van dromen om te spelen, en tegelijkertijd vormt het de basis voor de prestaties van de OranjeLeeuwinnen. ”