Kalma ziet harde werken beloont worden met een plek in Oranje

1 oktober 2019 | 15.35 |

De Oranje Leeuwinnen trainen momenteel voor de aankomende interlands tegen Slovenië en Rusland, van alle speelsters die geselecteerd zijn valt er één wat meer op, namelijk die van Fenna Kalma. De 19-jarige spits is voor de eerste keer opgeroepen en hoopt binnenkort haar eerste minuten te kunnen maken “Ik mag en hopen en dromen maar we gaan het zien”.

“Het was vaak Fenna die vijf of zes keer scoorde”

Als een verrassing komt de oproep niet, Kalma scoorde dit seizoen al 13 keer voor FC Twente en laat ondanks haar jonge leeftijd zien dat ze van vaste waarde is. In voorgaande jaren liet Kalma ook al weten wat scoren is, dit was al duidelijk te zien in de jeugd. In de jeugd was Kalma actief bij V.V. Oudehaske, hier was het talent meteen te zien. Kalma speelde als enige meisje in de jeugd en wist wedstrijd op wedstrijd op te vallen door meerdere keren te scoren. Haar oude teambegeleider Gerard Bilijam vertelt: “Wanneer er met grote cijfers gewonnen werd was het vaak Fenna die 5 of 6 goals had gemaakt”. Op haar viertiende verdiende ze een plek bij het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) en kon ze zich verder ontwikkelen.

De grote stap

Na twee jaar bij het CTO was het tijd voor een nieuwe stap, doordat het CTO gelegen was in Heerenveen vielen haar kwaliteiten op bij SC Heerenveen. Op 16-jarige leeftijd speelde ze in de hoofdmacht van de club en deed ze wat er van haar verwacht werd, scoren. In drie seizoenen wist ze in 51 wedstrijden maar liefst 38 keer te scoren. Deze statistieken waren niet onopgemerkt, regerend landkampioen FC Twente had haar ogen gericht op de inmiddels 19-jarige Fenna Kalma. In 2019 maakt Kalma de overstap naar FC Twente en laat ze zien niet vergeten te zijn wat scoren is. Door het scorend vermogen is Kalma nu voor het eerst opgeroepen voor Oranje nadat ze eerder uitkwam voor alle jeugdselecties van Oranje. Op dit moment ziet de carrière van Kalma er rooskleurig uit, over een buitenlandse transfer heeft Kalma zich nog niet uitgesproken. Het behalen van succes bij FC Twente en doorbreken bij Oranje heeft op dit moment de voorkeur.

Op vrijdag 4 oktober vindt de EK-kwalificatie wedstrijd tegen Slovenië plaats. Om 19:00 wordt er afgetrapt, deze wedstrijd is live te zien bij Veronica TV of via de livestream van Veronica.