Nieuwe bekervorm Eredivisie Cup begint in oktober

6 oktober 2019 | 12.55 |

Naast dat de Eredivisie voor Vrouwen weer in volle gang is en er ook gestreden wordt om de KNVB Beker wordt er vanaf deze maand ook door alle Eredivisie vrouwen teams alles aan gedaan om zich de winnaar van de eerste Eredivisie Cup ooit te noemen. Wat opvalt is dat er voor deze beker een unieke opzet gehanteerd word, zo kunnen teams elkaar uitdagen.

Waarom de Eredivisie Cup?

Een nieuwe beker, de eerste vraag die wellicht naar boven komt is waarom. Is een derde vorm van competitie wel nodig? Het antwoord is simpelweg; ja. In de huidige opzet van het eredivisieseizoen zijn een magere acht teams actief, dit resulteert in veel lege speelweekenden. Door een toernooi toe te voegen aan het seizoen zorg je dat alle vrouwenteams elke week verzekerd zijn van een wedstrijd. Maar om de Eredivisie Cup een toernooi vol oefenpartijtjes te noemen zou een understatement zijn.

Opzet

De opzet van de Eredivisie Cup is bijzonder te noemen, er wordt namelijk gevoetbalt op basis van een zogeheten laddercompetitie. Dit houd in dat alle teams ingedeeld zijn in lagen en zij door middel van het spelen van wedstrijden in een hogere laag terecht kunnen komen. Deze wedstrijden bepaalt door middel van het uitdagen van teams, zo kan een team uit de onderste laag een team uit de derde laag uitdagen. Wint dit team dan klimt het naar de derde laag. Het toernooi bestaat drie speelrondes, elke speelronde bestaat uit een uit- en thuiswedstrijd. Het einddoel is uiteindelijk om de ladder volledig te beklimmen in de bovenste laag terecht te komen. De indeling van teams in elke laag is bepaalt aan de hand van de eindstand van de eredivisie van afgelopen seizoen, dit betekend dat de Eredivisie Cup er vanaf het begin de volgende indeling heeft:

Spannende Bekerwedstrijden of ingeroosterde oefenpotjes?

Nu de Eredivisie Cup in het leven is geroepen kan men zich de vraag stellen of de beker serieus genomen zal worden. De beker heeft geen rijke geschiedenis en levert geen plaatsing in de Champions League o.i.d. op. Toch is de kans groot dat de Eredivisie Cup voor genoeg vuur en passie zal zorgen. Voor teams is dit namelijk dé kans om revanche te nemen op eventuele verliespartijen of rivalen. Door het uitdagen van teams kunnen er bewuste keuzes gemaakt worden en zal iedereen op zijn hoede moeten zijn om de aanval af te kunnen slaan. De eerste wedstrijden beginnen op 18 oktober.