Vrouwenvoetbal Eredivisie

Alle nieuwtjes, feiten en opmerkelijke momenten op één plek!

NOS ‘vergeet’ samenvatting eredivisie uit te zenden: “afspraken berusten op een groot misverstand”

3 min read

27 september 2019 | 14.20 |

VV Alkmaar filmt met een eigen camera de thuiswedstrijden voortaan zelf en zendt de beelden uit via een livestream, laat Tenthof weten. „En die wordt echt wel bekeken”.  

Al was dit niet helemaal de bedoeling, zo blijkt uit de vele reacties vol verbazing vanuit twitteraars en VV Alkmaar zelf. VV Alkmaar had namelijk op zondag 25 augustus, voor de thuiswedstrijd tegen Ajax, flink wat voorbereidingen getroffen om de cameraploeg van de NOS te kunnen ontvangen op het sportpark van AFC ’34. Maar toen de wedstrijd begon, was het cameraplatform leeg. Volgens de KNVB gaat het hier echter om een groot misverstand. 

“Het is onbegrijpelijk wat er allemaal is gebeurd” 

Nadat het WK 2018 van de oranje leeuwinnen veel kijkers trok, met de WK finale als toppunt met 5,5 miljoen Nederlandse tv-kijkers, presenteerde de KNVB het nieuwe speelschema voor de eredivisie vrouwen. Een opvallende wijziging is dat voortaan per speelronde een wedstrijd op zondagmiddag wordt gespeeld, wat op veel enthousiasme kan rekenen bij de eredivisieclubs. Wie op zondag speelt, kan namelijk tussen 18:00 en 19:00 op een samenvatting rekenen in de reguliere uitzending van Studio Sport, zo meldt de KNVB op haar website. Goed nieuws dus voor de kleine clubs, die nu op evenveel zendtijd kunnen rekenen als de topclubs zoals FC Twente en Ajax. 

De teleurstelling bij VV Alkmaar was om die reden extra groot toen bleek dat de NOS geen cameraploeg stuurde om verslag te doen van de wedstrijd. “Het is onbegrijpelijk wat er allemaal is gebeurd”, zegt Patrick Tenthof, algemeen manager van VV Alkmaar. Ondanks dat de omroep geen contact had opgenomen, ging de club er van uit dat de afspraak zou worden nagekomen. De club had vanwege deze afspraak zelfs al reclameborden verkocht aan partijen die enige exposure hoopten te bereiken.  

Vrouwenvoetbal Blijft Groeien

Mede dankzij de goede prestatie van Oranje tijdens het WK ziet de toekomst er rooskleurig uit. Bijna heel Nederland keek mee en stond achter de Oranjeleeuwinnen. Winkels speelden in op het WK en de media kon geen genoeg krijgen van de Oranjevrouwen. Na het WK werd gedacht dat dit ertoe zou leiden dat de eredivisie een soortgelijke aandacht zou verdienen, vooral nadat bekend werd dat de NOS wekelijkse beelden van de wedstrijden zou laten zien. 

Een verandering ten opzichte van voorgaande jaren is de tijd waarop samenvattingen uitgezonden werden, dit verandert van zaterdag laat naar zondagavond. Dat betekent dus meer verwachte kijkers en een vergroting van de belanghebbenden. Dit alles laat de Eredivisie dus groeien en daarmee zouden de vrouwen de aandacht krijgen die ze verdienen. 

Echter, kwam VV Alkmaar in de wedstrijd tegen Ajax van een koude kermis thuis. Deze wedstrijd werd gespeeld op de zondag en dus werd er verwacht dat de NOS aanwezig zou zijn. Hiervan was echter geen sprake, een woordvoerder laat weten: „Afspraken over het uitzenden van die samenvattingen bleken toen nog niet definitief.” 

„Het spelen op zondag betekent dus niet dat de NOS de samenvatting van die wedstrijd dan ook uitzendt. De actualiteit, het belang van de wedstrijd en de aandacht voor andere sporten kan betekenen dat het anders is. Bovendien kan de NOS ervoor kiezen een samenvatting op vrijdag of zaterdag uit te zenden.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *