Waarom bestaat de Eredivisie voor vrouwen maar uit 8 teams?

5 september 2019 | 9.38 |

Je bent het waarschijnlijk al eens in het amateurvoetbal tegengekomen; een competitie die uit minder dan 10 teams bestaat. Ook de Eredivisie Vrouwen moet het met een respectievelijke 8 teams doen, de vraag die hierachter schuilt is natuurlijk; zijn er niet genoeg vrouwen teams op topniveau of schuilt er toch een andere reden voor deze keuze?

Het is wellicht een vreemd gezicht maar het is momenteel wel realiteit: de eredivisie voor vrouwen bestaat enkel uit acht teams, echter is dit niet altijd het geval geweest. Sterker nog, tijdens het ontstaan van de eredivisie voor vrouwen in 2007 bestond de competitie uit zes teams. In de jaren die volgde vonden vele veranderingen plaats die het gezicht van deze competitie veranderde.

Met Horten En Stoten

Om te zeggen dat het ontstaan en verloop van de eredivisie voor vrouwen zonder problemen is verlopen zou fictie zijn. In de eerste jaren stond het komen en gaan van vrouwenclubs centraal. Vaak werden teams door financiële redenen uit de competitie gehaald. Doordat de competitie nog in de ontwikkelingsfase zat was de naamsbekendheid nog niet bepaald hoog. Dit leidde er destijds toe dat de sponsoren (nog) niet zaten te springen om zich te mengen in deze nieuwe competitie, daardoor besloten een aantal teams om zich terug te trekken. In 2011 vonden er echter veranderingen plaats. Zo mochten de teams samenwerken met amateurteams, mochten teams speelsters van andere clubs contracteren en de belangrijkste reden was de financiële bijdragen van de KNVB. Deze en meer veranderingen zorgde er voor dat de Eredivisie voor vrouwen een stabiele en professionele competitie werd. De vrouwen van FC Twente besloten daarom ook om in 2011 als eerste haar speelsters te betalen.

Samenwerken Met België?

Doordat de competitie een sterke fundament had maar het aantal teams toch schaars bleef was tijd voor een nieuwe veranderingen, en geen kleine ook. In 2012 werd namelijk besloten om de Women’s BeNe League op te starten. In deze competitie werd een verdeling gemaakt tussen de Nederlandse en Belgische vrouwenteams. Ook werd de competitie in tweeën gesplitst op basis van de ranglijst, de goed presterende teams speelde dus samen in een competitie. Overigens besloten in 2012 de twee grootste clubs uit Nederland zich aan te sluiten aan het vrouwenvoetbal, namelijk PSV en Ajax.

De Women’s BeNe League was drie jaar actief waarna de Nederlandse clubs in samenspraak besloten om een competitie te beginnen met alleen Nederlandse clubs. Vanaf het seizoen 2015/2016 heette de competitie “Eredivisie voor Vrouwen” en konden de vrouwenteams weer strijden om kampioen van Nederland te worden. Momenteel bestaat de competitie dus uit acht teams, echter is de kans groot dat er door de toenemende groei van het vrouwenvoetbal het aantal teams zal gaan groeien en de Eredivisie voor Vrouwen niet onder doet met de originele Eredivisie.